OXYMEL – “OGNISTY CYDR” – Precz bakterie i wirusy!

To jest ten czas! Czas nieciekawy jeśli chodzi o choroby, ale jest sposób – naturalny antybiotyk, który możemy podać dzieciom, jak i dorosłym. Możemy go zażywać profilaktycznie lub podczas choroby. Ze względu na bogactwo składników – witamin i minerałów jest ogromnym wsparciem do budowania naszej odporności. Jego właściwości prozdrowotne są nieocenione, ponieważ składniki, których trzeba użyć do jego wykonania należą do zdrowej żywności.

OXYMEL – CO TO TAKIEGO?

OXYMEL to najsilniejszy naturalny antybiotyk, który możemy wykonać samodzielnie w warunkach domowych. To inaczej słodzony miodem macerat ziołowy o pikantnym smaku.

Z łaciny “oxymel” oznacza kwas i miód, podobnie z j. greckiego “oxy” – oznaczającego kwas i “meli” – czyli miód. Koncepcja jego stosowania sięga starożytnej Persji, gdzie pierwotnie był stosowany jako trunek, a z czasem zaobserwowano jego korzystne działanie w połączeniu z dodatkami.

Ten prozdrowotny preparat stosowany jest jako naturalny środek na odporność organizmu, leczenie przeziębienia i grypy. Wykonuje się go na bazie naturalnego octu jabłkowego, miodu z dodatkiem ziół (tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, rumianek, czarny bez, mięta, jeżówka, dzika róża) i innych przypraw (warzyw, owoców), takich jak: kurkuma, pieprz, imbir, pomarańcza, cytryna, czosnek, papryka ostra, cebula, chrzan. Rośliny te mogą być dodawane do oxymelu w formie świeżej, jak i suszonej. Tak naprawdę nie istnieje dokładny przepis czy proporcje na OXYMEL, ważna jest baza czyli żywy, niepasteryzowany ocet jabłkowy i miód. O właściwościach octu jabłkowego możesz poczytać więcej tutaj OCET JABŁKOWY – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Inne, naturalne składniki można dobierać indywidualnie, wg swoich potrzeb i “zaopatrzenia”😁

Można wykonać jedną z możliwych kombinacji smakowych i też będzie to mega wartościowy oxymel. Wykorzystujemy wtedy inne rodzaje „żywych” octów, np. malinowy, winny, ryżowy itp.

“ŻYWY” OCET MALINOWY – PRZEPIS – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

DOMOWY, „ŻYWY” OCET MALINOWY – NATURALNY ZAMIENNIK OCTU SPIRYTUSOWEGO – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

OCET JABŁKOWY – PRZEPIS – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

– OCET JABŁKOWY – ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne LINK

– MIÓD PSZCZELI – wzmacnia organizm, zmniejsza intensywność kaszlu, nawilża gardło, ma działanie antybakteryjne, wspomaga leczenie przeziębień

– CZOSNEK – ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, zwalcza wolne rodniki, poprawia krążenie krwi

– PAPRYKA CHILI – wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie

– CHRZAN – wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, wzdęciom, zgadze, poprawia prace pęcherzyka żółciowego, trzustki, wspomaga pracę serca

– IMBIR – skuteczny w przypadku nudności, wymiotów, problemów żołądkowych, poprawia krążenie krwi

– TYMIANEK – bogaty w witaminy i minerały, działanie żółciopędne, przeciwzapalne, moczopędne, wspomaga infekcje górnych dróg oddechowych

– ROZMARYN – zawiera cenne olejki eteryczne, wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne (hamuje wzrost bakterii oraz grzyba Candida albicans)

– CYTRYNA – wzmacnia odporność, dobrze wpływa na pracę systemu immunologicznego, działa antybakteryjnie, zapobiega infekcjom

MACERACJA – JAK TO SIĘ DZIEJE?

Ekstrakcja oxymelu odbywa się w temperaturze pokojowej, aby uniknąć utraty cennych składników odżywczych przez podgrzewanie. Podczas maceracji rośliny oddają wszystko to co mają cennego właśnie do octu. W celu stworzenia oxymelu trzeba wszystko połączyć w szklanym słoju i pozostawić na kilka tygodni (4 tygodnie), potrząsać naczyniem. Po tym czasie należy przecedzić płyn, przelać do nowego słoika. W takiej formie jest on gotowy do spożycia. Przechowywany w szczelnym słoiku, oxymel zachowuje swoje właściwości do 6 miesięcy (przechowywanie w ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce).

– wzmacnia układ odpornościowy

– wspomaga podczas leczenia grypy, przeziębienia, chrypki, zatok

– łagodzi kaszel, katar, ból gardła

– zmniejsza ilości śluzu podczas choroby

– wspomaga trawienie

DAWKOWANIE OXYMELU:

Oxymel podajemy:

– dzieciom od 2 – go roku życia, a zaczynamy od 0,5 łyżeczki do herbaty – do napoju lub sam. Po około tygodniu zwiększamy do 1 łyżeczki. Najlepiej podawać do pierwszego posiłku.

– dorosłym – 1 łyżka stołowa 3 x dziennie przed posiłkiem

Przeciwwskazanie:

Jeżeli jesteś uczulony na produkty pszczele nie pij oxymelu!

Zamiennie można użyć syropu z agawy! (wersja wegańska)

Gotowy oxymel to świetna przyprawa w kuchni. Może posłużyć do doprawiania zup, sosów, sałatek itp.

PRZEPIS NA DOMOWY OXYMEL

0,75l domowego octu jabłkowego

¼ szklanki posiekanego imbiru

¼ szklanki posiekanej cytryny

¼ szklanki posiekanego czosnku

1 łyżka sproszkowanej kurkumy

1 łyżeczka pieprzu

¼ szklanki miodu pszczelego

1 łyżka tymianku

kilka liści rozmarynu

1. Wszystkie składniki umieść w szklanym naczyniu, zalej octem z miodem.

2. Zamknij słój szczelnie korkiem (unikaj metalowych zakrętek), dobrze wstrząśnij.

3. Codziennie mieszaj macerat i trzymaj w temperaturze pokojowej.

4. Po 4 tygodniach płyn należy odcedzić, zażywać wg potrzeb i przechowywać w lodówce.

Dużo zdrowia dla Ciebie!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *