5 KORZYŚCI SPOŻYWANIA ZIELONYCH POMIDORÓW!
Okazuje się, że zielone pomidory też można spożywać i nie będą one szkodliwe, a nawet prozdrowotne, jeżeli je odpowiednio przygotujemy. W czym rzecz?
Czerwone pomidory zawierają likopen, zielone zaś tomatynę. Prozdrowotne działanie likopenu jest powszechnie znane: ma działanie antyoksydacyjne, działa ochronnie na układ kostny, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Natomiast tomatyna to substancja, która może powodować zatrucia. Jednakże musielibyśmy zjeść kilka kilogramów zielonych pomidorów naraz, aby wystąpił taki efekt. Okazuje się, że ostatecznie tomatyna zawarta w zielonych pomidorach nie jest taka zła, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci wszystkie swoje szkodliwe właściwości. Tak więc wszelkie dania, np. sałatki z zielonych pomidorów poddane pasteryzacji czy innej obróbce termicznej nam nie zaszkodzą.
Dlaczego warto spożywać zielone pomidory??
1. Obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu
2. Dzięki dużej ilości potasu chronią przed chorobami układu krwionośnego, ryzykiem wystąpienia udaru, miażdżycy; pomagają w leczeniu żylaków (zasługa zawartych w nich kwasów działających przeciwzakrzepowo i rozrzedzających krew, oraz flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne)
3. Dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają pracę jelit, zapobiegają zaparciom i działają rozkurczowo w obrębie jelita grubego
4. Są niskokaloryczne, ułatwiają zrzucenie zbędnych kilogramów
5. Wzmacniają odporność – mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjnie
Dziś polecam zielone, kiszone, koktajlowe pomidory ze względu na walory smakowe i zdrowotne. Są pyszne!
PRZEPIS
KISZONE, ZIELONE i CZERWONE POMIDORKI KOKTAJLOWE
SKŁADNIKI:
pomidorki koktajlowe zielone, czerwonego (jakie mamy)
kilka świeżych papryczek chilli, gałązek świeżej bazylii, kopru, liści czarnej porzeczki, ząbków czosnku, kwiatów hibiskusa
WYKONANIE:
Słoiki wyparzamy. Wszystkie składniki myjemy, układamy w słoikach warstwami w zależności czy chcemy wersję ostrzejsza, to dodajemy chilli lub łagodniejszą to bez. Zalewamy wrzącą solanką, czyli 1 litr wrzątku/1 łyżka soli niejodowanej. Zakręcamy słoiki, zostawiamy na ok. 3, 4 dni w kuchni, po czym dokręcamy i wynosimy w chłodniejsze miejsce. Po ok. 7 – 10 dniach kiszonka jest gotowa. Podziała się magia! Zawarte w pomidorkach cukry przemieniły się w kwas mlekowy, bardzo cenny dla naszego zdrowia, jelit, a efektem jest pyszna, zdrowa kiszonka z zielonych lub czerwonych pomidorków koktajlowych.
Ktoś próbował czegoś podobnego??
Pingback: SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW - Health4You - Zdrowie dla Ciebie
I was very pleased to uncover this great site. I need to to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely enjoyed every bit of it and I have you book-marked to see new things in your website.
Thank you very much for your nice opinion, best regards