Co odmiana to inne wartości odżywcze, jednak:
JABŁKA TO:
błonnik
pektyny
przeciwutleniacze
flawonoidy
witaminy A, K
minerały – wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo
DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ JABŁKA?
! Chronią przed zawałem
! Zapobiegają miażdżycy
! Ułatwiają odchudzanie
! Wspomagają trawienie
! Chronią przed zaparciami
! Wzmacniają zęby
Za co jeszcze je kochamy??
Dlatego, że można z nich wykonać takie cudo, jak OCET JABŁKOWY!
ZASTOSOWANIE OCTU JABŁKOWEGO
ZASTOSOWANIE:
- CODZIENNE
Ocet jabłkowy ma wiele właściwości zdrowotnych, jednak bez wątpienia jego główna właściwość to wzmacnianie naszej odporności. Może także przysłużyć się osobom będącym na diecie, ponieważ hamuje apetyt. Właśnie dlatego, jakiś czas temu zainteresowałam się tym, jak samodzielnie go wykonać. Tego rodzaju dieta odchudzająca wymaga regularnego picia wody z octem jabłkowym z zachowaniem odpowiednich proporcji w celu zwiększenia metabolizmu. Zaleca się sięganie po mieszankę trzy razy dziennie przed posiłkiem – 1 łyżka octu jabłkowego do szklanki wody.
- W KUCHNI
Ocet jabłkowy służy do wykonania wielu potraw: sosu vinegret lub innych sosów sałatkowych, majonezu domowego, zup, np. ogórkowej, pomidorowej, przyprawiania sałatek, np. z kapustą, ciast np. strudla jabłkowego i wielu innych, ogranicza nas tylko nasza fantazja.
- W KOSMETYCE
Ocet jabłkowy jest wykorzystywany do płukanek na włosy – włosy uzyskują blask, wygładzenie, zapobiega wypadaniu włosów, usuwa łupież. Wtedy wystarczy do ok. 5 l letniej wody zastosować 1/3 szklanki octu i wypłukać ostatecznie włosy po umyciu szamponem.
Używany jest jako tonik na skórę i na problemy skórne. Dzięki niemu można usunąć plamy na skórze spowodowane wiekiem, ponieważ ocet jabłkowy zawiera silnie działające składniki odpowiedzialne za usuwanie martwych komórek. Jednym słowem odmładza skórę i nadaje świeżości. Ocet jabłkowy zmniejsza przetłuszczanie się skóry, redukuje trądzik, wypryski.
Naturalny płyn do ust – odświeża oddech i usuwa bakterie
DLACZEGO STOSOWAĆ REGULARNIE?
- odchudza, rozbija komórki tłuszczowe i reguluje metabolizm tłuszczów
- oczyszcza jelita, pomaga wypłukać szkodliwe toksyny z organizmu
- obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi
- ma silne właściwości alkalizujące
- działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo, przeciwgrzybiczo – leczy zapalenia (np. ból gardła – wtedy stosujemy płukanki na gardło w proporcji 1/3 szklanki octu jabłkowego i dopełniamy letnia wodą do pełnej szklanki, 3xdziennie)
- rozpuszcza kamienie nerkowe
- łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego, niweluje zgagę, zaparcia i biegunki
- zawiera prebiotyk inulinę, która zwiększa liczbę białych krwinek i limfocytów T, które wzmacniają układ odpornościowy
- łagodzi reakcje alergiczne i ukąszenia komarów, koi swędzenie
- skuteczny na owrzodzenia, zmiany skórne, trądzik, kurzajki, łagodzi objawy łuszczycy, leczy żylaki, znacznie zmniejsza zmiany żylne, reguluje ph skóry
- hamuje powstawanie i namnażanie komórek nowotworowych
- redukuje osad z twardej wody, rozpuszcza kamień i osad na urządzeniach domowych – mamy naturalny odkamieniacz np. do czajnika czy żelazka
Myślę, że szkoda by było nie skorzystać z tak cennego produktu i nie zrobić go samemu, a jeżeli ktoś ma swoje nadwyżki jabłek, to tym bardziej polecam. Szczerze mówiąc testowałam ocet jabłkowy ten „ze sklepu” i nie ma porównania, jeśli chodzi o smak i samopoczucie po jego spożywaniu.
Poniżej na zdjęciu świeży, robiony już kilka razy w tym sezonie, jabłka chyba nigdy się nie skończą!
Przepis łatwy, prosty i szybki w wykonaniu, praktycznie robi się sam.
https://health4you.pl/ocet-jablkowy-przepis/(otworzy się w nowej karcie)
SMACZNEGO I DUŻO ZDROWIA Z OCTEM JABŁKOWYM!
Pingback: OCET JABŁKOWY - PRZEPIS - Health4You - Zdrowie dla Ciebie
Pingback: OXYMEL – “OGNISTY CYDR” – Precz bakterie i wirusy! – Health4You – Zdrowie dla Ciebie