Temat kiszonek jest dla mnie niezwykle ważny i dodatkowo je uwielbiam, po prostu. Kapusta czerwona to niekoniecznie np. ta marynowana w occie z dodatkiem marchwi i jabłek, można ukisić lub dołożyć co nieco i mam pyszności ze słoika! Tym razem cudowny duet – rzodkiewka i kapusta czerwona razem.
Dlaczego właśnie kiszona kapusta czerwona?
Ponieważ barwniki w niej zawarte, antycyjany, nadają kapuście piękny kolor czerwony i mają cenne właściwości :
– poprzez właściwości antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające, chronią organizm przed wolnymi rodnikami, a te częściowo odpowiadają za procesy starzenia
– wykazano, że dieta bogata w antocyjany może stanowić ochronę przed uszkodzeniami wynikającymi z radioterapii stosowanej w leczeniu raka piersi i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach
– zmniejszają one również ryzyko zawałów serca i wzmacniają naczynia krwionośne.
– sprzyjają one również leczeniu otyłości i zwiększają tolerancję na glukozę, co może być pomocne w leczeniu cukrzycy.
– są pomocne dla urody, dla zdrowia, a przede wszystkim dla smaku, bo kiszona kapusta czerwona jest obłędna w smaku
– jest niezwykłym probiotycznym bogactwem – usprawnia procesy trawienne, wspomaga odchudzanie i sprawia, że mamy zdrową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym
Tak więc, korzyści płynących ze spożywania czerwonej kapusty jest ogrom, nie wszystkie podałam , ale warto korzystać z tego taniego sposobu budowanie odporności i na ogólne zdrowie naszego organizmu .
Warto więc dodać do kapusty czerwonej coś niecoś i mamy coś nowego, nietypowego, pięknego i zdrowego –
RZODKIEWKI KISZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE, dlaczego nie?
Piękna, świeża, czerwona, soczysta, chrupiąca RZODKIEWKA
PRZEPIS:
RZODKIEWKI KISZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE
potrzebne produkty:
1 kg kapusty czerwonej
1 łyżka soli niejodowanej
ok 2 garście rzodkiewek z liśćmi (nie marnujemy witamin)
wykonanie:
Kroimy albo szatkujemy kapustę, na ok. 1kg dajemy 1łyżkę soli niejodowanej, potem „miętosimy” to parę minut i odstawiamy na 15 minut, potem jeszcze trochę ugniatamy i upychamy ciasno do słoików. Pomiędzy warstwy układamy rzodkiewki z liśćmi. Po paru dniach gotowe i rzodkiewki i kapusta, przepyszne i ten kolor!
Smacznego!