RZODKIEWKI KISZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE – DWA W JEDNYM

RZODKIEWKI KISZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE

Temat kiszonek jest dla mnie niezwykle ważny i dodatkowo je uwielbiam, po prostu. Kapusta czerwona to niekoniecznie np. ta marynowana w occie z dodatkiem marchwi i jabłek, można ukisić lub dołożyć co nieco i mam pyszności ze słoika! Tym razem cudowny duet – rzodkiewka i kapusta czerwona razem.

Dlaczego właśnie kiszona kapusta czerwona?

Ponieważ barwniki w niej zawarte, antycyjany, nadają kapuście piękny kolor czerwony i mają cenne właściwości :

– poprzez właściwości antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające, chronią organizm przed wolnymi rodnikami, a te częściowo odpowiadają za procesy starzenia

– wykazano, że dieta bogata w antocyjany może stanowić ochronę przed uszkodzeniami wynikającymi z radioterapii stosowanej w leczeniu raka piersi i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach

– zmniejszają one również ryzyko zawałów serca i wzmacniają naczynia krwionośne.

– sprzyjają one również leczeniu otyłości i zwiększają tolerancję na glukozę, co może być pomocne w leczeniu cukrzycy.

– są pomocne dla urody, dla zdrowia, a przede wszystkim dla smaku, bo kiszona kapusta czerwona jest obłędna w smaku

– jest niezwykłym probiotycznym bogactwem – usprawnia procesy trawienne, wspomaga odchudzanie i sprawia, że mamy zdrową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym

Tak więc, korzyści płynących ze spożywania czerwonej kapusty jest ogrom, nie wszystkie podałam , ale warto korzystać z tego taniego sposobu budowanie odporności i na ogólne zdrowie naszego organizmu .

Warto więc dodać do kapusty czerwonej coś niecoś i mamy coś nowego, nietypowego, pięknego i zdrowego –

RZODKIEWKI KISZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE, dlaczego nie?

Piękna, świeża, czerwona, soczysta, chrupiąca RZODKIEWKA



Rzodkiewka jest bogata w potas, witaminy A i C oraz witaminy z grupy B, poza tym żelazo, fosfor, cynk, bogata w antyoksydanty.

Dlaczego stosować?

– pomaga regulować ciśnienie krwi

– pobudza apetyt, wspomaga pracę wątroby

– polecana przy insulinooporności

– wzmacnia włosy, paznokcie

Poza częścią korzeniową, można zjadać liście i kiełki . Takie ukiszone rzodkiewki wyglądają i smakują, a do czego użyć, to już tylko nasza własna inwencja twórcza nam podpowie.


Kto ma ochotę schrupać taką?
A jak zrobić?

PRZEPIS:

RZODKIEWKI KISZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE

potrzebne produkty:

1 kg kapusty czerwonej

1 łyżka soli niejodowanej

ok 2 garście rzodkiewek z liśćmi (nie marnujemy witamin)

wykonanie:

Kroimy albo szatkujemy kapustę, na ok. 1kg dajemy 1łyżkę soli niejodowanej, potem “miętosimy” to parę minut i odstawiamy na 15 minut, potem jeszcze trochę ugniatamy i upychamy ciasno do słoików. Pomiędzy warstwy układamy rzodkiewki z liśćmi. Po paru dniach gotowe i rzodkiewki i kapusta, przepyszne i ten kolor!

Smacznego!

RZODKIEWKI KISZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *