To już czas!
Tak to na pewno czas, początek września, kiedy nasze wspaniałe pomidory cieszą nas swoim smakiem, zapachem i dobroczynnymi właściwościami. Jednocześnie część pomidorów ulega różnego rodzaju chorobom, które w bardzo szybkim czasie tracą żywot. Póki jeszcze można, warto uratować te zielone pomidory, które niestety już nie dojrzeją i mieć takie cuda w słoiku.
Powszechnie wiadomo, że surowe zielone pomidory zawierają tomatynę, która może powodować zatrucia pokarmowe, jednak poddane obróbce termicznej tracą szkodliwe właściwości i są zdatne do spożycia. Powiem więcej, stanowią ciekawy, pyszny i powiem nieskromnie mój ulubiony dodatek do kanapek. Jeśli nie próbowałaś/eś jeszcze sałatki z zielonych pomidorów, a jesteś otwarta/y na nowe smaki, koniecznie wypróbuj. Jak większość moich przepisów jest szybki, łatwy i prosty w wykonaniu, a wrażenia smakowe godne polecenia. O zaletach spożywania zielonych pomidorów możesz przeczytać więcej tutaj:
KISZONE ZIELONE I CZERWONE POMIDORKI KOKTAJLOWE – Health4You – Zdrowie dla Ciebie
Tymczasem zapraszam do wykonania pysznej sałatki z zielonych pomidorków koktajlowych (akurat takich miałam nadwyżki), ale nie muszą być koktajlowe, mogą być inne, wszystko zależy czym dysponujemy.
PRZEPIS
SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
1 kg wszystkich składników razem, czyli:
zielone pomidorki koktajlowe
3 marchewki
3 cebule
1/3 świeżej papryczki chili
coś zielonego – kilka gałązek – pietruszka, bazylia, podagrycznik
1 łyżka soli
2 łyżki erytrolu lub cukru
pieprz
5 łyżek oleju
5 łyżek octu
kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
WYKONANIE:
Pomidorki kroimy na pół, marchew na plasterki, cebulę na wiórki, zieleninkę szatkujemy, ziele i liść – wszystko razem mieszamy, solimy, erytrol/cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy olej, ocet, zmniejszamy temperaturę i delikatnie mieszamy, aby pomidorki się nie rozpadły. Wkładamy do wyparzonych wcześniej słoików lub zjadamy na bieżąco.
Zarówno ciepła, jak i zimna sałatka smakuje wyśmienicie. Jeżeli chcemy zostawić sałatkę w słoikach na zimę, wystarczy gorącą sałatkę umieścić w słoikach, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem na dobę. Potem wynosimy do spiżarki, piwnicy itp. i cieszymy się smakiem później. Naprawdę warto!
Smacznego!
Pingback: SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW PRZETWORY NA ZIMĘ – SMAK LATA I JESIENI ZAMKNIĘTY W SŁOIKU! – Health4You – Zdrowie dla Ciebie. Przepisy kulinarne – Cuda w słoiku i w piekarniku