Zakwas z kiszonych buraków to bezwzględnie niesamowita bomba witaminowa dla naszego organizmu, więcej o właściwościach tutaj
Warto wykonać taki zakwas od razu w słoikach, podobnie jak ogórki kiszone, zabieramy tyle ile potrzebujemy. Można więc przygotować słoiki większe i mniejsze, według potrzeb. Swój własny zakwas buraczany na pewno nie będzie, taki jak ze sklepu więc warto go zrobić. Można powiedzieć, że jest za grosze, a więc do pracy! Zachęcam serdecznie do jego wykonania.
PRZEPIS: ZAKWAS Z BURAKÓW
Czyste naczynia i zaburzenie buraków pod solanką – to podstawa udanego kiszenia buraków!
SKŁADNIKI:
– buraki, można dodać także liście buraki, jeżeli są
– koper
– seler (natkę lub korzeń)
– chrzan
– czosnek
– ziele, liść laurowy, sól
WYKONANIE:
– buraczki myjemy i kroimy na plastry, natkę również, obieramy ze skórki bądź nie jeżeli korzystamy z młodych okazów (wystarczy dobrze wyszorować), kroimy raczej w cienkie plasterki, takie szybciej się ukiszą i są wygodniejsze do konsumpcji.
– do umytych i wyparzonych słoików wkładamy buraczki, liść laurowy, ziele angielskie, koper, chrzan, liść lub kawałek korzenia selera, 2 ząbki czosnku
– wszystko zalewamy solanką – na 1 litr chłodnej wody dodajemy 1 łyżkę soli kamiennej
– słoiki zakręcamy i zostawiamy w kuchni,na tacy, żeby mieć je na oku, dlatego, że będzie zachodzić fermentacja, co nieco może wypłynąć, warto więc to kontrolować.
– po ok. 3 dniach trzeba wszystkie słoiki dokręcić i można wynieść do piwnicy, spiżarki – tak naprawdę zakwas jest gotowy po kilku dniach
SMACZNEGO!