ZAKWAS Z BURAKÓW – wzmocnienie dla organizmu, nie tylko przed jesienną słotą!

Buraki czerwone i ich cudowne działanie pro zdrowotne warto zamknąć w słoiku, a mianowicie wykonać pyszny zakwas buraczany. Zakwas warto zrobić jeszcze w lecie, kiedy buraczki są dość słodkie, bogate w składniki odżywcze. Ze względu na dobroczynny wpływ zakwasu na wiele dolegliwości i dysfunkcje jest uznawany za wiele osób jako naturalny lek.

ZAKWAS Z BURAKÓW – BARSZCZ KISZONY

Barszcz kiszony z buraków, zakwas buraczany powstaje w procesie kiszenia czerwonych buraczków, podobnie jak w przypadku kiszonej kapusty czy ogórków. Kiszenie buraków ćwikłowych sprawia, że witaminy i minerały zawarte w burakach są lepiej przyswajalne niż z soku z buraka. Podczas fermentacji bakterie namnażają się, „zjadają” cukier owocowy lub warzywny i przetwarzają go na kwas mlekowy. To dzięki bakteriom kwasu mlekowego buduje się nasza odporność, o którą powinniśmy dbać cały rok.

To jedna z kiszonek, a kiszonki są w naszej diecie nieodzowne, jednak nie zawsze doceniane.

Bogactwo składników zawartych w zakwasie pomaga zachować równowagę kwasowo – zasadową dzięki zawartemu pH, które jest większe niż 7,5. W zakwaszonym organizmie, o obniżonym pH, znacznie szybciej rozwijają się czynniki chorobotwórcze, warto więc szukać produktów, które w naturalny sposób zachowują równowagę w organizmie (tanie, łatwo dostępne), a ten kolor!!!

CO ZAWIERA?

żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, cynk, mangan, witamina C, B6, K, kwas foliowy, witaminą A, betaina (antyoksydant)

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ZAKWASU BURACZANEGO:

  • – działa leczniczo na florę bakteryjną jelit, uzupełnia mikroflorę jelit – naturalny probiotyk
  • – ułatwia trawienie
  • – wspomaga perystaltykę jelit
  • – pomocny w przypadku anemii, stymuluje produkcję czerwonych krwinek we krwi
  • – uzupełnia niedobory witamin i składników odżywczych
  • – wspiera odporność organizmu, a także skraca czas infekcji w sezonie jesieni i zimy (naturalny antybiotyk)
  • – obniża ciśnienie tętnicze krwi ( badania z Uniwersytetu Królowej Marii w Londynie)
  • – ma działanie antynowotworowe, opóźnia rozrost komórek rakowych w przypadku raka piersi czy raka prostaty (badania na Uniwersytecie Harvarda)
  • – ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne
  • – poprawia pracę mózgu i układu nerwowego
  • – opóźnia starzenie się komórek organizmu
  • – poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci
  • – działa oczyszczająco na organizm
  • – działa uspokajająco w zaburzeniach snu
  • – genialny jako wsparcie po infekcjach, chorobach i innych niedomaganiach
  • – wspomaga pracę wątroby oraz nerek
  • – wzmacnia, dodaje energii i siły

STOSOWANIE:

Jeśli chodzi o stosowanie zakwasu buraczanego, jak zalecają dietetycy, to dobrze jest go stosować 2-3 godz. przed posiłkiem i wysiłkiem. To taki naturalny energetyk, który zastępuje ten o składzie chemicznym. Wypicie ok. ¾ do 1 szklanki dziennie już wzmocni odporność.

WYKORZYSTANIE:

Barszczyk ten można pić prosto ze słoika, można rozcieńczyć wodą i popijać. Jeśli chcemy dodać go do zupy, warto ugotować wcześniej wywar z surowych, nie kiszonych buraków i innych warzyw, a zakwas dodać, gdy zupa już się nie gotuje. Jeśli zagotujemy taki kiszony zakwas, tracimy na jego właściwościach i niestety nie spełni on swojej roli.

Wykorzystujemy go również do przygotowania:

– sałatek

– kolorowych kanapek

– zup

– jako przekąskę

– grzanek

– tostów

– różnych past

Jest cudowny, szybki, zdrowy, prosty w wykonaniu i możesz go zrobić zawsze!

Ukiszone buraki z barszczu i inne warzywa nie wyrzucamy! To bogactwo błonnika i mało kalorii!

Jak dokładnie zrobić sobie taki zakwas w domu tutaj dokładny przepis

PRZECIWWSKAZANIA:

Zakwas z buraków jest jednak nie wskazany dla osób:

– zmagających się z kamicą nerkową, dną moczanową (ze względu na dużą ilość szczawianów)

– chorych na reumatyzm

– chorych na niedociśnienie tętnicze krwi

1 thoughts on “ZAKWAS Z BURAKÓW – wzmocnienie dla organizmu, nie tylko przed jesienną słotą!”

  1. Pingback: ZAKWAS Z BURAKÓW – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *