OGÓRKI “KROKODYLKI”

OGÓRKI “KROKODYLKI”

Sezon ogórkowy trwaj!

Będzie na ostro!

Wśród rozmaitych pikli na zimę i nie tylko, nie może zabraknąć tych pysznych ostrych, słodko – kwaśnych ogórków, które skonsumować można przy wielu różnych okazjach. Konkretnej ostrości dodają nam papryka chili, czosnek i pieprz i dzięki temu mamy pyszną przekąskę z charakterem. Ogórki muszą jednak trochę poleżeć w solance, która wyciągnie wodę z ogórków, a potem ogórki będą chłonąć przygotowaną, aromatyczną marynatę. Dobrze by było, aby ogórki mogły się “przegryźć” i spróbować je po ok. kilku dniach, ale jeżeli ktoś bardzo musi spróbować to gwarantuję, że na drugi dzień też smakują wyśmienicie!

OGÓRKI KROKODYLKI

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

2 kg ogórków  – najlepiej takie niezbyt duże

3 glówki czosnku

3 łyżki papryki chilli (w proszku)

4 łyżki soli

6 łyżek oleju

1 łyżka kurkumy

1 lyżka pieprzu 

❗Bo… kurkumina zawarta w kurkumie i piperyna  z pieprzu, wzajemnie potęgują swoje dobroczynne działanie na nasze zdrowie ( tak często powtarzam, żeby nie zapomnieć 😁)

WYKONANIE:

✅Ogórki kroimy wzdluż na połówki, nie obieramy ze skórki 

✅Posypujemy wszystko solą, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.

✅W  tym czasie trzeba przygotować marynatę czosnkową, czyli kroimy drobno 3 glówki czosnku,  dodajemy chilli w proszku, olej, pieprz, kurkumę i wszystko mieszamy

✅Po 3 godzinach odsączamy ogórki z nadmiaru soku i łączymy z marynatą czosnkową 

ZALEWA:

Gotujemy 1kg cukru  (lub 1kg erytrolu) z 1 i 1/2 szklanki octu. Przyprawione ogórki układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i gotowe słoiki gotujemy jeszcze ok. 7 minut w garnku ( ściereczka i 3/4 wysokości wody w garnku). Potem obracamy do góry dnem i tak czekamy do dnia następnego 😃. Tak, jak wspomniałam, ogórki muszą “przejść” aromatami ok. 7 dni, ale kto jest bardzo niecierpliwy może zajadać ogórki dnia następnego 😁😁😉

Smacznego Wszystkim!😃

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *