Nisko węglowodanowe bułeczki mogą być świetną alternatywą dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść pieczywa na bazie pszenicy czy żyta. Są niezwykle aromatyczne, miękkie, sycące i ze świeżymi warzywami.
Nie ma potrzeby podawania dokładnej ilości warzyw, ważne, aby konsystencja bułeczek była zwarta i dobrze się formowała. Należy odczekać 5 minut po zarobieniu ciasta, ponieważ błonnik – nasiona babki jajowatej chłoną płyny powoli i po kilku minutach struktura staje się bardziej zwarta. To tyle jeśli chodzi o wskazówki przed pieczeniem.
Zachęcam do wypróbowania, osobiście uważam ten przepis za jeden ze smaczniejszych na zamienniki pieczywa.
Zapraszam więc serdecznie!
PRZEPIS: BUŁECZKI CEBULOWO-RUKOLOWE
SKŁADNIKI:
3 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki nasion babki jajowatej
1 łyżka mąki ryżowej
2 jajka
1 kubek Ayrana 250 ml (lub jogurt naturalny)
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
zielona cebulka i rukolą – kilka gałązek
siemię lniane do posypania bułeczek
WYKONANIE:
Zieloną cebulkę i rukolę miksujemy z jajkami, potem mieszamy pozostałe składniki razem, a po 5 minutach formujemy bułeczki, najlepiej zwilżyć dłonie.
Z takiej porcji mamy 7 bułeczek.
Pieczemy – termoobieg 180st.C/25 do 30 minut.
Może to być zdrowa alternatywa do bułki hamburgerki, kajzerki itp., zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
SMACZNEGO!