Wiele kiszonek za mną i chyba wiele przede mną. Liście z orzecha włoskiego i same orzechy, jeszcze zielone również są elementem kiszonych ogórków, czego nie wiedziałam. Całe życie się uczymy!
Pierwsza myśl – czy ogórki nie będą gorzkie, no nie. Spróbowałam, zrobiłam kiszonki z ogórków i zielonych orzechów włoskich i znowu coś nowego odkryte! Smak bardzo ciekawy, jednak różni się od tradycyjnej kiszonki na bazie tylko kopru, chrzanu i czosnku. Warte polecenia!
Co takiego jest w orzechu włoskim, że wykorzystywano go w tego typu kiszonkach?
A to między innymi, że orzech włoski ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciw pasożytnicze.
A to bardzo wiele!
PRZEPIS
KISZONE OGÓKI Z ZIELONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- zielone ogórki
- chrzan – liście lub korzeń
- czosnek
- koper
- zielone orzechy włoskie
- liście orzecha włoskiego
- solanka – 1 litr wody/1 pełna łyżka soli niejodowanej
SPOSÓB WYKONANIA:
Do każdego litrowego słoja wkładamy, 1 liść orzecha włoskiego, gałązkę kopru, kawałek chrzanu, ogórki, 1 zielonego orzecha włoskiego, 2 ząbki czosnku, zalewamy solanką, zakręcamy, niezbyt mocno, odstawiamy na ok. 3 dni, po czym dokręcamy i odstawiamy w chłodniejsze miejsce np. typu piwnica. Po ok. 7 dniach możemy próbować naszej kiszonki!
Taka inna wersja ogórków kiszonych, bardzo ciekawa, polecam Tobie na Zdrowie!
Pingback: KISZONKI – CUDA ZAMKNIĘTE W SŁOIKACH - Health4You - Zdrowie dla Ciebie