KETOGENICZNY, BEZGLUTENOWY CHLEBEK JAKO ZAMIENNIK TRADYCYJNEGO PIECZYWA
„Chleb niejedno ma imię”, oj tak!
Chleb keto, bezglutenowy poleca się!
Chlebek, który chcę polecić powstał bardzo szybko, w oczekiwaniu na mecz więc można powiedzieć, że to „chleb kibica”. Nie marnujemy jedzenia, dlatego też wytłoki marchewkowe, które zostają po wykonaniu soku marchewkowego z wyciskarki wolnoobrotowej wykorzystujemy ponownie. Możemy więc upiec ciasto marchewkowe, dodać taką marchew do zupy, zrobić zupę krem lub chlebek marchewkowy. Nie jest to tylko chleb z marchewki, mamy w tym przepisie jeszcze trochę innych składników. Cieszę się, że tak szybko pomysł się stworzył i od razu proporcje, konsystencja, smak jest akurat.
Marchew jest warzywem leczniczym, odżywczym, bogatym w witaminy, przeciwutleniacze i minerały, korzystajmy więc.
CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ?
Marchew to kumulacja wszystkich rodzajów karotenoidów, a w szczególności beta karotenu, którego zawiera najwięcej. Dzięki temu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wspomaga odporność, leczenie trądziku, opóźnia pojawienie się zmarszczek, przyśpiesza proces opalania. Spożywanie marchwi, soku z marchwi jest również elementem kuracji oczyszczających i przeciwpasożytniczych organizmu, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Orzechy włoskie natomiast to kumulacja niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, który zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym.
!WARTO WIEDZIEĆ
Badania w kierunku choroby Alzheimera potwierdzają istotny ich wpływ w diecie chorych na tę chorobę. Dzięki orzechom włoskim postęp choroby znacznie się opóźnia. A kształt owocu orzecha włoskiego coś nam przypomina? Natura sama wskazuje, co nam służy i na jakie dolegliwości.
Zatem zapraszam do przepisu.
PRZEPIS – CHLEB MARCHEWKOWO – ORZECHOWY
SKŁADNIKI:
- 4 jaja
- 1łyżka babki jajowatej
- 1 łyżka mąki łubinowej
- 3 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki z orzechów włoskich czyli zmielone orzechy włoskie
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 3 łyżki marchewki (a dokładnie wytłoki z soku z wyciskarki wolnoobrotowej)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Bardzo szybkie i proste.
Jajka roztrzepać widelcem, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Chleb można posypać słonecznikiem, siemieniem lnianym lub pozostawić bez niczego.
Piec w 180st C/ok.35 min., forma 30 cm x 12 cm.
Chlebek jest mięciutki, orzechowy,aromatyczny, pyszny!
Alternatywa dla tradycyjnego pieczywa czy popularnego „sieciówkowego”.
Wiemy, co jemy.
Więcej przepisów na zamienniki pieczywa bez mąki pszennej, glutenowej w e- booku: „ZAMIENNIKI PIECZYWA – 10 PRZEPISÓW BEZ GLUTENU – PROSTO, SZYBKO, SMACZNIE!”
E – book do pobrania w sklepie: Moje produkty – Health4You – Zdrowie dla Ciebie