Co by tu jeszcze??? z cukinii oczywiście! 😀
Może właśnie taka pyszna sałatka? na teraz i na zimę, zamykamy to cudo w słoiki i już mamy zdrowe pyszności do obiadu 🍽.
Sałatka wygląda, jak buraczki szatkowane na grubych oczkach, ale smakuje zupełnie inaczej, mniam!
Trzeba pamiętać, aby przygotować wcześniej słoiczki, najlepiej wymyć w zmywarce i buraczki upiec w piekarniku, to zabiera trochę czasu, ale później już wszystko idzie szybko i zgrabnie. Upieczone buraczki mają lepszy smak niż ugotowane w wodzie, dlatego je pieczemy. W przepisie nie ma wody, korzystamy z naturalnych soków warzyw i dodatkowych składników!
🥙 PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
2,5 kg obranej cukinii i dyni
2,5 kg upieczonych buraków ćwikłowych
0,5 kg cebuli
5 łyżeczek soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka papryki chilli w proszku
1 i ½ szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki octu
2 szklanki erytrolu lub cukru
kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych
🌿 WYKONANIE:
BURAKI:
Buraki w łupinach układamy na brytwannę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy szczelnie papierem do pieczenia, ok. 1,5 godz. na 160 st., przestudzone obieramy ze skórki i szatkujemy w malakserze na grubych oczkach.
CEBULA:
Obieramy i również szatkujemy w malakserze na grubych oczkach, potem zasypujemy 2 i ½ łyżeczką soli i pozostawiamy na ok. 30 minutach.
CUKINIA I DYNIA:
Cukinię i dynię obieramy ze skórki, jeżeli cukinia/dynia jest bardzo duża i twarda, jeśli nie to zostawiamy skórkę, usuwamy nasiona, jeżeli są dość duże i również szatkujemy na grubych oczkach, potem solimy 2 i ½ łyżeczką soli, odstawiamy na 30 minut.
Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i dodajemy ocet, olej, erytrol lub cukier, przyprawy i gotujemy ok. 15 minut. Potem gorącą sałatkę wkładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Na drugi dzień wynosimy w miejsce, gdzie przechowujemy swoje przetwory.
Smacznego!😀🎍
Pingback: DYNIA, PESTKI DYNI – STRAŻNICY ODPORNOŚCI – Health4You – Zdrowie dla Ciebie