Nie każdy lubi gołąbki w wersji tradycyjnej, czyli zawinięty farsz mięsny z ryżem lub kaszą w blanszowane liście kapusty białej. Można zrobić sobie to danie w innej wersji, choć wizualnie baaaardzo podobne!
Powiem szczerze wyszło całkiem przypadkowo, ponieważ przepis wziął się braku kapusty, a nadmiaru liści buraka naciowego , a że buraki są prawie tak duże, jak liście więc nadają się idealnie i nie trzeba ich blanszować! Jest listopad w ogródku rosną sobie jeszcze buraki naciowe, koper, oregano więc pomysł przyszedł znienacka właśnie na gołąbki buraczane
Danie jest pyszne i praktycznie robi się samo!
WŁAŚCIWOŚCI BURAKA NACIOWEGO:
- Obniża ciśnienie krwi
- Łagodzi objawy anemii
- Poprawa funkcjonowanie naczyń krwionośnych
- Zwiększa wydolność fizyczną organizmu
- Działa ochronnie na narządy – nerki i wątrobę
PRZEPIS:
GOŁĄBKI BURACZANE W WERSJI „VEGE”
SKŁADNIKI:
1 opakowanie (woreczek) kaszy gryczanej białej, niepalnej
1 opakowanie (woreczek) ryżu brązowego
2 cebule
1 duża marchew
10 pieczarek
1 jajko
sól, pieprz do smaku
4 szklanki wody
14 liści buraka naciowego
Słoik keczupu pomidorowego (najlepiej takiego swojskiego)
WYKONANIE:
Zaczynamy od podsmażenia cebulki na oleju, potem dodajemy poszatkowaną na grubych oczkach marchewkę, pokrojone pieczarki, a po kilku minutach wsypujemy kaszę i ryż, mieszamy, podlewamy 2 szklankami wody, doprawiany do smaku.
Mieszamy wszystko ok. 20 minut.
Następnie do przestudzonego farszu dodajemy 1 jajko i mieszamy.
Do umytych, surowych liści nakładamy farsz i zawijamy, jak tradycyjne gołąbków czy krokiety.
Układamy na wysmarowanej tłuszczem brytwannie i podlewamy 2 szklankami wody z dodatkiem soli, pieprzu i zapiekamy ok. 40 min w 180 st. C.
Po upieczeniu podajemy z dodatkiem keczupu domowego lub sosu pomidorowego
Gołąbki upieczone
Pycha!
Smacznego!