Co na Wielkanoc?
Babki, babeczki, mazurki, makowce, serniki…i pełna kuchnia świątecznych zapachów.
Szukasz czegoś, czego jeszcze nie było u Ciebie na Wielkanoc?
Masz małe dzieci lub duże i chcecie razem „popichcić”?
Biegnę Ci w takim razie z pomocą! Garść inspiracji już leci do Ciebie. Więcej inspiracji, jak możesz zachęcić dziecko do próbowania nowych potraw w e – book „MOJE DZIECKO NIE CHCE JEŚĆ! – JAK ODCZAROWAĆ „NIEJADKA”? – Dziecko w wieku 2 – 6 lat. Poradnik – 35 sposobów” – Health4You – Zdrowie dla Ciebie
Na Wielkanoc nie obejdzie się bez koszyczka wielkanocnego.
Święcenie pokarmów to tradycja znana od VII wieku, a u nas w Polsce od XIV wieku. Początkowo święcono chlebową figurkę baranka, potem dokładano inne produkty, takie jak ryby, masło ser, mięso, ciasto, wino. Później dołożono jajka i inne pokarmy, które nazywamy „święconką”.
Według mądrości ludowej i chrześcijańskiej tradycji poszczególne potrawy symbolizowały różne wartości.
Szykujemy koszyczek, a do niego:
Chleb – symbol dobrobytu i pomyślności, przedstawia bowiem Ciało Chrystusa.
Jajko – symbol odradzającego się życia, zwycięstwa nad śmiercią.
Sól – to minerał życiodajny, konieczny do życia, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła, symbol oczyszczenia, samo sedno istnienia i prawdy.
Wędlina – symbol zdrowia i płodności, a także dostatku.
Ser – symbol zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych.
Chrzan – ludowy symbol wszelkiej siły i fizycznej krzepy.
Ciasto, drożdżówki, baby do koszyka ze święconką weszło ostatnie, jako symbol umiejętności gospodyń domowych.
Pełne kosze gromadziły całe rodziny przy stole, gdzie wesoło świętowano.
Wielkanocny kosz – to symbol wielkiej radości, którą trzeba było podzielić się przy stole.
A dzisiaj do świątecznego koszyczka wskoczą wielkanocne zajączki i chlebek. Przepis, który podaję starcza na 4 słodkie zajączki i aromatyczny nasłany chlebek. Wykonanie jest jak zawsze proste i dość szybkie, a efekt wow!
PRZEPIS NA WIELKANOCNE ZAJĄCZKI I CHLEBEK
SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe na zajączki :
400 g mąki
1/3 łyżeczka soli
250ml mleka
20g drożdży
4 łyżki erytrolu
kilka kropel olejku waniliowego
7 łyżek roztopionego masła
1 łyżka oleju
WYKONANIE:
Podgrzewamy mleko, dodajemy erytrol i drożdże, wszystko mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej, masło i mleko z drożdżami.
Wszystko zarabiamy ręcznie lub mikserem, odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego.
Po ok. 10 min wyrabiania, posypujemy mąką wierzch ciasta, przykrywamy ściereczką i zapominamy na ok. 40 min .
Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 równych części.
Z powyższego przepisu wychodzi: 4 sztuki zajączków i jeden pleciony chlebek. Zabieramy się za ZAJĄCZKI. Potrzebujemy również nasiona dyni i maku do dekoracji.
- ZAJĄCZKI – z każdej części zwijamy rulon dł. ok 40 cm, a potem formujemy zająca. Gotowe zające układamy na blaszce wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Robimy oczka, nosek z goździków, a w miejsce łapek wciskamy nasiona pestek dyni. Rozkłóconym jajem smarujemy zajączki. Pozostawiamy na ok 30 minut i zajmujemy się chlebkiem.
- CHLEBEK WIELKANOCNY – znowu zwijamy rulon z każdej części. Z trzech pleciemy warkocz, a czwarty formujemy jak kokardę. Smarujemy jajem, dekorujemy pestkami dyni, posypujemy makiem.
Wszystko do pieca i pieczemy ok 20 min w temp. 190 st. C
Smak zajączków i chlebka jest delikatny, maślany, zbliżony smakiem do chałki świątecznej.
No to wszystkiego najsmaczniejszego!