WIELKANOCNE ZAJĄCZKI I CHLEBEK

Co na Wielkanoc?


Babki, babeczki, mazurki, makowce, serniki…i pełna kuchnia świątecznych zapachów.
Szukasz czegoś, czego jeszcze nie było u Ciebie na Wielkanoc?
Masz małe dzieci lub duże i chcecie razem “popichcić”?
Biegnę Ci w takim razie z pomocą! Garść inspiracji już leci do Ciebie. Więcej inspiracji, jak możesz zachęcić dziecko do próbowania nowych potraw w e – book „MOJE DZIECKO NIE CHCE JEŚĆ! – JAK ODCZAROWAĆ „NIEJADKA”? – Dziecko w wieku 2 – 6 lat. Poradnik – 35 sposobów” – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Na Wielkanoc nie obejdzie się bez koszyczka wielkanocnego.
Święcenie  pokarmów to tradycja znana od VII wieku, a u nas w Polsce od XIV wieku. Początkowo  święcono chlebową figurkę baranka, potem dokładano inne produkty, takie jak ryby, masło ser, mięso, ciasto, wino. Później dołożono jajka i inne pokarmy, które nazywamy “święconką”.

Według mądrości ludowej i chrześcijańskiej tradycji poszczególne potrawy symbolizowały różne wartości.

Szykujemy koszyczek, a do niego:
Chleb  – symbol  dobrobytu i  pomyślności,   przedstawia bowiem Ciało Chrystusa.


Jajko –  symbol odradzającego się życia, zwycięstwa nad śmiercią.


Sól – to minerał życiodajny, konieczny do życia, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła, symbol  oczyszczenia, samo sedno istnienia i prawdy.


Wędlina – symbol zdrowia i płodności, a także dostatku.


Ser – symbol zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych.


Chrzan – ludowy symbol wszelkiej siły i fizycznej krzepy.


Ciasto, drożdżówki, baby do koszyka ze święconką weszło ostatnie, jako symbol umiejętności gospodyń domowych.
Pełne kosze gromadziły całe rodziny przy stole, gdzie  wesoło świętowano.


Wielkanocny kosz – to symbol wielkiej radości, którą trzeba było podzielić się przy stole.
A dzisiaj do świątecznego koszyczka wskoczą wielkanocne zajączki i chlebek.  Przepis, który podaję starcza na 4 słodkie zajączki i aromatyczny nasłany chlebek. Wykonanie jest jak zawsze proste i dość szybkie, a efekt wow!

🐇

PRZEPIS NA WIELKANOCNE ZAJĄCZKI I CHLEBEK

Ciasto drożdżowe na zajączki :
400 g mąki
1/3 łyżeczka soli
250ml mleka
20g drożdży
4 łyżki erytrolu
kilka kropel olejku waniliowego
7 łyżek roztopionego masła
1 łyżka oleju

Podgrzewamy mleko, dodajemy erytrol i drożdże, wszystko mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej, masło i mleko z drożdżami.
Wszystko zarabiamy ręcznie lub mikserem, odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego.
Po ok. 10 min wyrabiania, posypujemy mąką wierzch ciasta, przykrywamy ściereczką i zapominamy na ok. 40 min .
Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 równych części.

Z powyższego przepisu wychodzi: 4 sztuki zajączków i jeden pleciony chlebek. Zabieramy się za ZAJĄCZKI. Potrzebujemy również nasiona dyni i maku do dekoracji.

  1. ZAJĄCZKI – z każdej części zwijamy rulon dł. ok 40 cm, a potem formujemy zająca. Gotowe zające układamy na blaszce wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Robimy oczka, nosek z goździków, a w miejsce łapek wciskamy nasiona pestek dyni. Rozkłóconym jajem smarujemy zajączki. Pozostawiamy na ok 30 minut i zajmujemy się chlebkiem.
  1. CHLEBEK WIELKANOCNY – znowu zwijamy rulon z każdej części. Z trzech pleciemy warkocz, a czwarty formujemy jak kokardę. Smarujemy jajem, dekorujemy pestkami dyni, posypujemy makiem.
    Wszystko do pieca i pieczemy ok 20 min w temp. 190 st. C

Smak zajączków i chlebka jest delikatny, maślany, zbliżony smakiem do chałki świątecznej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *