Takie bułeczki świetnie się sprawdzą na diecie niskowęglowodanowej, są pyszne, aromatyczne i zdrowe. Błonnik zawarty w nasionach babki jajowatej usprawni dobroczynne działanie jelit, a mąka łubinowa to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu cennych składników odżywczych, więc idealnie.
Dlaczego warto?
Kurkuma – warto cudowna przyprawa, którą warto używać w kuchni.
KURKUMA – WŁAŚCIWOŚCI:
- działa przeciwzapalnie
- działa pozytywnie na dolegliwości trawienne: pobudza wydzielanie żółci, gastryny i sekretyny
- przyspiesza przemianę materii
- wspomaga odchudzanie
- działa rozkurczowo
- ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybowe
PRZEPIS – BUŁKI KETO Z KURKUMĄ
SKŁADNIKI:
2 jajka
3 łyżki mąki łubinowej
3 łyżki nasion babki jajowatej
2 łyżki siemienia lnianego złocistego ( 1 do posypania bułek)
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1/2 szklanki wody
2 Łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pdp
WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy w misce, odstawiamy na kilka minut, aż nasiona babki trochę napęcznieją, potem formujemy 6 bułeczek. Na koniec posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w 170 st. C/ ok. 30 minut.
Bułeczki kurkumowe są aromatyczne, miękkie nawet po 2 dniach, przechowujemy je w lodówce.
Smacznego!