Jesiennie, dyniowo, chlebkowo!
W pierwszy dzień jesieni dyniowy chlebek się kłania.
Jesień i dynia to duet doskonały i jaki pyszny.
DYNIA
Dynia to jedna z jednorocznych roślin uprawiana i znana na całym świecie. Nas oczywiście interesuje dynia jadalna, którą możemy zastosować w naszej kuchni. Istnieje ok. 45 odmian dyni, o różnej kolorystyce (pomarańczowe, białe, żółte, niebieskie, czerwone) więc tym bardziej sięgajmy po nią, a nasza kuchnia nigdy nie będzie nudna.
Moja ulubiona obok cukinii. W tym roku zdominowała nasz ogród, więc będzie co robić.
DYNIA W KUCHNI
Nie tylko na Halloween!
Przyrządzone dania z dynią są pyszne i odżywcze! Trzeba jednak użyć przypraw, aby dania nam smakowały, sama dynia nie ma wyrazistego smaku.
Dynia to zdrowe warzywo, z której możemy wyczarować: zupę, sosy, kremy, placki, dżemy, ciasta, babeczki, sałatki, a także chlebki.
Chlebek dniowy w kształcie dyni jest z purre dyniowym, ale jest też bez mąki pszennej i żytniej, zawiera natomiast składniki bezglutenowe. Trochę dużo składników, ale czasem tak bywa, jak się szuka nowych smaków. Dlaczego się ograniczać!?
Niestety dynia ma wysoki indeks glikemiczny – 75, dlatego osoby z cukrzycą muszą brać to pod uwagę.
DOBRA RADA – Warto przygotować wcześniej purre z dyni (upieczone w piekarniku lub ugotowane) i trzymać go w lodówce, nie wiadomo co nam przyjdzie w danym momencie do głowy (babeczki, zupa krem itd.), a oszczędzimy czas.
CHLEB DYNIOWY
PRZEPIS NA CHLEB DYNIOWY
Wiele składników, ale nie ma się co przerażać, tak to jest, gdy się ma czasem więcej wolnego czasu i chce się trochę poeksperymentować, wodze fantazji puszczają 😉 i wychodzi takie coś!
SKŁADNIKI:
100g mąki jaglanej (mąkę jaglaną wykonałam sama, zmieliłam kaszę jaglaną)
70g maki kokosowej
70g mąki ryżowej
50g babki jajowatej
40g otrąb gryczanych
380g purre z dyni
1 jajko
300ml maślanki
160ml wody mineralnej gazowanej
1i ½ łyżeczki pdp
¾ łyżeczki soli
3 łyżki słoneczka
1 łyżeczka suszonych pomidorów z chilli
nasiona dyni do posypania
1 papryczka chilli (ogonek dyni)
WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Formujemy kulę z ciasta, trzeba poczekać kilka minut, ponieważ konsystencja ciasta będzie bardziej zwarta po kilku minutach dzięki nasionom babki jajowatej.
Zwilżamy dłonie i wygładzamy nasza kulę z ciasta.
Przygotowujemy formę do pieczenia – smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką ryżową.
Układamy na niej sznurek bawełniany, 3 sztuki, ok 50cm dł., jak na zdjęciu.
Kładziemy ciasto i związujemy na wierzchu. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy ok. 1h i 10min/ 170 st. C.
Chlebek po upieczeniu ma chrupiącą, aromatyczną skórkę i wygląda!
SMACZNEGO!
Pingback: DYNIA, PESTKI DYNI – STRAŻNICY ODPORNOŚCI – Health4You – Zdrowie dla Ciebie