Sezon na cukinię i inne warzywa trwa i bardzo fajnie
Wydumałam taki przepis na alternatywę chleba tradycyjnego, który jest bez mąki pszennej. Bardzo fajny, pożywny i aromatyczny chlebek, który jest w formie płaskiego placka, podobny do pizzy. Na drugi dzień również bardzo smaczny.
Zaletą jest to, że bardzo szybko się go piecze. Najlepiej przechowywać w lodówce.
Lecimy z przepisem…
CHLEBEK CUKINIOWY
SKŁADNIKI:
200g startej cukinii (waga przed osączeniem)
2 jajka
1 kostka sera białego
40g mąki łubinowej
10 g babki płesznik
20g mąki kokosowej
40g otrąb gryczanych
2 ząbki czosnku
niepełna łyżeczka soli
1 łyżeczka pdp
WYKONANIE:
Cukinię szatkujemy na tarce na grubych oczkach i osączamy.
Wszystkie składniki razem mieszamy i wykladamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tluszczem.
Pieczemy ok 35 min w temp 180st C.
Smacznego!
Pingback: ZUPA Z CUKINII – LETNI PRZEPIS NA LATO! – Health4You – Zdrowie dla Ciebie. Przepisy kulinarne – Cuda w słoiku i w piekarniku