Kto nie lubi kiszonych ogórków??!
Wydaje się, że mało kto, zwłaszcza jeżeli są to pierwsze świeże kiszonki zaraz na wiosnę to rewelacja i uczta dla prawdziwych smakoszy kiszonek. Potrzeba tak niewiele, a zyskujemy tak dużo – kiszonki to wiele właściwości prozdrowotnych, a dokładnie:
- wielokierunkowe wsparcie dla różnych infekcji w organizmie
- oczyszczają organizm z toksyn
- warzywa wzbogacane zostają o podwójną porcję witaminy C, B6, B12
- wspomagają przyswajanie żelaza
- doskonale radzą sobie z nadmiarem wody w organizmie, likwidują obrzęk i zastój płynów
- produkty poddane fermentacji są mniej kaloryczne od tych samych produktów sprzed fermentacji
- żywe mikroorganizmy, wytwarzane w procesie kiszenia, produkują enzymy zwiększające wartość odżywczą kiszonek, co w efekcie powoduje wzrost zawartości witamin, a spadek zawartości substancji toksycznych, nawet o 95%!bakterie, dzięki którym zachodzi proces fermentacji, wspomagają produkcję witamin K i B, a także tryptofanu który odpowiada m.in. za regulację produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia, zatem im więcej kiszonek jemy, tym lepszy jest nasz humor i nasze samopoczucie
- zapobiegają rozwojowi nowotworów piersi, płuc i jelita grubego dzięki wytwarzanym w trakcie procesu kiszenia izotiocyjanianów
- wspomagają zwalczanie szkodliwych pasożytów, bakterii i grzybów oraz korzystnie wpływają na jelita, działają przeciwbakteryjnie
- regulują gospodarkę kwasowo-zasadową, odkwaszają organizm
- kiszonki zmieniają smak, mają ciekawe walory smakowe
- są zakonserwowane i mogą w takim stanie przetrwać o wiele dłużej, niż produkty świeże, czyli skarbnica witamin na okres zimowy i przedwiośnia
- proces fermentacji zabija pałeczki Salmonella, E. Coli, Listeria, Clostridium i inne szkodliwe drobnoustroje
- to prosta żywność, omijająca taśmy produkcyjne
- są lekkostrawne
- są bogatym źródłem witamin i minerałów – znajduje się w nich wiele witamin: C, A, E, K oraz witamin z grupy B, takich jak witaminy B1, B2, B3, to także cenne źródło magnezu, wapnia, fosforu i potasu
- zwiększają odporność
- są antymiażdżycowe, regulują poziom cholesterolu i jego frakcji
Jak widać, korzyści spożywania kiszonek jest wiele, dlatego też, warto je jeść i to kilka razy dziennie, najlepiej różnorodne. Warto pamiętać, aby kiszonek nie poddawać obróbce cieplnej, bo tracą swoje cenne właściwości.
OGÓRKI KISZONE
PRZEPIS NA KLASYCZNE, DOMOWE, KISZONE OGÓRKI:
Wykonanie: do umytych, litrowych słoików układaj liście chrzanu i kopru, potem ogórki, znowu liście chrzanu i kopru, porzeczki i 2 ząbki czosnku Zalej słoiki solanką i zakręć Przez ok. 3 dni trzymaj słoiki w jasnym, ciepłym pomieszczeniu, a potem dokręć i wynieś w ciemne miejsce. Po ok. tygodnia można jeść, czas przechowywania do kilku miesięcy.
Smacznego!
Pingback: KISZONKI – CUDA ZAMKNIĘTE W SŁOIKACH - Health4You - Zdrowie dla Ciebie