Cudowny czas, kiedy w ogrodzie dojrzewają pierwsze, aromatyczne maliny, czerwone, żółte czarne. Czas majowy był okresem, kiedy korzystaliśmy z cudownych właściwości liści malin HERBATY ZIOŁOWE – HERBATA Z LIŚCI MALINY – Health4You – Zdrowie dla Ciebie
MALINY
Mało tego, że są pyszne to zawierają mnóstwo witamin, minerałów i wiele wartości dobroczynnych dla zdrowia. Dokładniej mówiąc w owocach malin mamy kwasy organiczne, pektyny, cukry, związki śluzowe, antocyjany, lotne związki zapachowe, substancje mineralne – żelazo, magnez, wapń, potas.
Ogólne zastosowanie owoców malin to: gorączka, bóle miesiączkowe, biegunka, przeziębienie, grypa, profilaktycznie na odporność organizmu i oczywiście stosowanie w kuchni we wszelkiego rodzajów ciast.
Dzisiaj więc ciasto do niedzielnej kawki, niezwykle lekkie, orzeźwiające i pyszne z niewielką ilością mąki pszennej krupczatki.
LEKKIE CIASTO OWOCOWE Z LIPCOWYMI OWOCAMI I KRUSZONKĄ
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
I WARSTWA:
½ szklanka mąki pszennej krupczatki
½ szklanki mąki ryżowej
½ szklanki oleju
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki ksylitolu
3 jajka
2 banany
1/3 szklanki grysiku
II WARSTWA:
3 szklanki owoców: maliny czerwone, żółte i czarnego
2 łyżki mąki ryżowej
III WARSTWA:
kruszonka – 1 szklanka mąki ryżowej, 1 szklanka mąki pszennej, ½ kostki masła, ½ szklanki ksylitolu, 1 cukier waniliowy
SPOSÓB WYKONANIA:
– miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę na wysokich obrotach
– zmniejszamy obroty
– dodajemy olej, mąkę, resztę składników, a na końcu 2 zmiażdżone banany
– masę wylewamy na brytwannnę
– owoce posypujemy mąką ryżową i bardzo delikatnie mieszamy
– wszystko posypujemy kruszonką (składniki kruszonki ugniatamy ręcznie)
– ciasto wkładamy do piekarnika – 180 st. / ok. 50 min.
Moja brytwanka miała wymiary 40 cm/30 cm i ciasto nie jest zbyt wysokie, ale takie lubię. Natomiast, gdy wolisz wyższe ciasto, to lepiej dobrać mniejszą formę do ciasta.
Smacznego i pysznych wypieków!