Składowiskiem tzw. „odpadów” w naszym organizmie są te miejsca, w których nie odbywają się żadne istotne dla życia procesy, czyli tkanka łączna otaczająca narządy, a także ścięgna, więzadła i chrząstka stawowa.
Po okresie zimy organizm stara się on składowiska oczyścić. Należy wesprzeć go, aby nie doszło do nadmiernej kumulacji zbędnych produktów i kwasów, a w konsekwencji do typowych dolegliwości – chorób cywilizacyjnych. Aby ułatwić organizmowi proces oczyszczania, w wielu kulturach tradycją jest wiosenny post. Nie zawsze taki drastyczny krok jest polecany, ale można zacząć stosować soki, lekkie posiłki takie jak np. ZIELONA ZUPA – pyszna, zdrowa, lekka i taka wiosenna bo zielona! , większość składników jest dostępna wokół nas, tylko się rozejrzeć, a prawie wszystko mamy pod ręką.
OCZYSZCZAJĄCA, WIOSENNA, ZIELONA ZUPA
PRZEPIS:
POTRZEBNE PRODUKTY:
1 l wody
1 garść świeżej rukoli (u mnie z ogródka, przezimowała sobie i odbiła na wiosnę)
1 garść pokrzywy
1 garść mniszka lekarskiego
1 garść bluszczyku kurdybanka (rośnie wszędzie)
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki jaglanej (lub inna)
1 łyżka jogurtu naturalnego
kilka główek stokrotek
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Pokrojone cebule uduś na maśle, dodaj czosnek, oprósz mąką i ciągle mieszaj, zalej po chwili wodą. Dodaj drobno posiekane warzywa i gotuj ok. 4-6 minut mieszając.
Następnie dopraw do smaku, można zmiksować, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i udekoruj stokrotkami. Tak, stokrotki to jedne z tych jadalnych kwiatów, uwielbiam dodawać je do potraw.
Jakieś inne propozycje wiosennych zup? Proszę dać znać w komentarzu
Pingback: POKRZYWA – KRÓLOWA ZIÓŁ – STOP ŁYSIENIU! STOP ANEMII! STOP STANOM ZAPALNYM! – Health4You – Zdrowie dla Ciebie