Sezon ogórkowy trwaj!
Będzie na ostro!
Wśród rozmaitych pikli na zimę i nie tylko, nie może zabraknąć tych pysznych ostrych, słodko – kwaśnych ogórków, które skonsumować można przy wielu różnych okazjach. Konkretnej ostrości dodają nam papryka chili, czosnek i pieprz i dzięki temu mamy pyszną przekąskę z charakterem. Ogórki muszą jednak trochę poleżeć w solance, która wyciągnie wodę z ogórków, a potem ogórki będą chłonąć przygotowaną, aromatyczną marynatę. Dobrze by było, aby ogórki mogły się „przegryźć” i spróbować je po ok. kilku dniach, ale jeżeli ktoś bardzo musi spróbować to gwarantuję, że na drugi dzień też smakują wyśmienicie!
OGÓRKI KROKODYLKI
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
2 kg ogórków – najlepiej takie niezbyt duże
3 glówki czosnku
3 łyżki papryki chilli (w proszku)
4 łyżki soli
6 łyżek oleju
1 łyżka kurkumy
1 lyżka pieprzu
Bo… kurkumina zawarta w kurkumie i piperyna z pieprzu, wzajemnie potęgują swoje dobroczynne działanie na nasze zdrowie ( tak często powtarzam, żeby nie zapomnieć )
WYKONANIE:
Ogórki kroimy wzdluż na połówki, nie obieramy ze skórki
Posypujemy wszystko solą, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
W tym czasie trzeba przygotować marynatę czosnkową, czyli kroimy drobno 3 glówki czosnku, dodajemy chilli w proszku, olej, pieprz, kurkumę i wszystko mieszamy
Po 3 godzinach odsączamy ogórki z nadmiaru soku i łączymy z marynatą czosnkową
ZALEWA:
Gotujemy 1kg cukru (lub 1kg erytrolu) z 1 i 1/2 szklanki octu. Przyprawione ogórki układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i gotowe słoiki gotujemy jeszcze ok. 7 minut w garnku ( ściereczka i 3/4 wysokości wody w garnku). Potem obracamy do góry dnem i tak czekamy do dnia następnego . Tak, jak wspomniałam, ogórki muszą „przejść” aromatami ok. 7 dni, ale kto jest bardzo niecierpliwy może zajadać ogórki dnia następnego
Smacznego Wszystkim!