Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, mimo tego, że nie posiada konkretnego smaku czy zapachu. Jednak, gdy się trochę postaramy, podkręcimy jej walory smakowe to staje się niesamowita. Teraz to „żniwa” dla miłośników cukinii, więc zajadajmy. Pizza z cukinii będzie dobrym wyborem.
A z ciekawostek, często szukamy produktów, które są alkalizujące, odkwaszające, „czyste” i właśnie zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jest także cenna dla zdrowia ze względu na wysoką wartość dietetyczną i odżywczy skład, zawiera potas, magnez, żelazo, Wit C, K, PP, B1, beta karoten. Cudowna cukinia reguluje proces trawienia, szczególne znaczenie ma to przy problemach z nadkwaśnością.
Cukinia a odchudzanie?
Tutaj dobra wiadomość, dla wszystkich dbających o sylwetkę – cukinię można zjadać w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska (w 100 g świeżej cukinii świeżej cukinii jest 21 kcal).
Czas na PIZZĘ Z CUKINII, polecam!
Jest wytrawna, ciekawa w smaku z dodatkiem sosu pomidorowego lub jakiegokolwiek warzywnego lub na bazie jogurtu smakuje bardzo dobrze!
PRZEPIS
PIZZA Z CUKINII
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
proporcje na dwie blaszki o wymiarach 34cmx24cm
1 żółta i 1 zielona cukinia ( całkowita masa po poszatkowaniu to 1 i ½ kg)
6 jaj
300gr mąki razowej żytniej
300gr mąki pszennej
4 duże ząbki czosnku
2 cebule
2 marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść kopru, zielonej natki pietruszki
sól – ok. 2 płaskie łyżeczki, pieprz
ser żółty – 30dkg do posypania całości
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Cukinię, cebulę, marchew poszatkować na grubych oczkach
2. Odczekać ok. 10 minut i odsączyć nadmiar soku (można wypić, na pewno nie zaszkodzi!)
3. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do masy
4. Dodać resztę składników i wylać na 2 blaszki
5. Po ok. 40 minutach posypać serem żółtym.
6. Piec 50 minut/180 st. C.
Życzę smacznego i wielu inspiracji z cukinią!
Co smacznego polecasz z cukinii?
Pingback: CUKINIOWE PLASTRY Z PIEKARNIKA - Health4You - Zdrowie dla Ciebie