PRZEPIS NA OCET MALINOWY
SKŁADNIKI:
(słoik 5 litrowy):
1KG MALIN
12 ŁYŻEK CUKRU
4 LITRY WODY
lub zasada – 1/3 naczynia to maliny, a ¾ woda z cukrem
PRZYGOTOWANIE:
Maliny umieszczamy w wyparzonym słoju i zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą z rozpuszczonym cukrem. Pamiętamy, aby woda nie sięgała wyżej niż ¾ wysokości słoja/naczynia, w którym będzie fermentował ocet bo po prostu wykipi. Na górze słoika zawiązujemy gazę lub bawełnianą ściereczkę i mocujemy gumką. Taki słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 tygodnie i codziennie pamiętamy, aby przemieszać wszystko czystą, drewnianą łyżką. Jest to niezbędne, aby nastaw nie spleśniał.
Po ok. 3, 4 tygodniach zlewamy nastaw do butelek i przenosimy w ciemniejsze i chłodniejsze miejsce. Możemy wtedy wykorzystać nasz ocet w kuchni lub do innych celów. Osad i mętny kolor to normalny, prawidłowy wygląd octu malinowego. W occie może pojawić się „matka octowa”, która jest zbiorem bakterii kwasu octowego, ale nie zawsze musi się ona pojawić.
Owoce maliny to surowce o dużym, ale chyba nie w pełni wykorzystywanym potencjale leczniczym.
Jednak chyba warto spróbować!
Na zdrowie!
Więcej o właściwościach prozdrowotnych octu malinowego znajdziesz tutaj – DOMOWY, „ŻYWY” OCET MALINOWY – NATURALNY ZAMIENNIK OCTU SPIRYTUSOWEGO – Health4You – Zdrowie dla Ciebie
Pingback: DOMOWY, „ŻYWY” OCET MALINOWY – NATURALNY ZAMIENNIK OCTU SPIRYTUSOWEGO – Health4You – Zdrowie dla Ciebie
Pingback: OXYMEL – “OGNISTY CYDR” – Precz bakterie i wirusy! – Health4You – Zdrowie dla Ciebie