Cukinia rządzi!
Królowa lata i mojego warzywniaka na pewno! U kogo jeszcze nadwyżki??
Uniwersalne warzywo, którego w ogrodzie dostatek. Można więc korzystać nie mając wyrzutów sumienia „bo zjadłam/em za dużo!”
Sezon cukiniowy jest jak najbardziej otwarty, a zakończony zostanie w jesieni. Warto przygotować pyszności z cukinii w słoikach, co bardzo polecam lub z piekarnika, co też jest ciekawą alternatywą skorzystania z jej walorów smakowych i odżywczych.
Dzisiaj chcę podzielić się z Tobą przepisem na pyszne bezglutenowe placuszki cukiniowo – warzywne, „wyprodukowane” parę dni temu, można powiedzieć takie magiczne, szybko się pojawiły i szybko zniknęły!
PRZEPIS
BEZGLUTENOWE PLACKI CUKINIOWO – WARZYWNE
SKŁADNIKI:
1 cukinia, ok. 1kg
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
3 marchewki
1 jajko
5 łyżek otrąb owsianych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka nasion babki jajowatej (naturalny błonnik do zagęszczania masy)
sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy
WYKONANIE:
1. Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach (najlepiej dzięki odpowiedniej maszynce).
2. Całość solimy 1 łyżką soli kamiennej, nie jodowanej, mieszamy i pozostawiamy ok. kilku minut.
3. Odciskamy sok i dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy (gdyby masa była zbyt wodnista, trzeba dodać babkę jajowatą)
4. Teraz możemy wykonać 2 wersje – pierwsza szybsza i mniej zdrowa – smażymy placki na patelni z oliwą; 2 wersja dłuższa w czasie i zdrowsza – pieczemy placki w piekarniku (trzeba pamiętać o przesmarowaniu papieru do pieczenia oliwą lub innym tłuszczem – olej kokosowy, olej)
Placki smażymy na patelni do zrumienienia po kilka minut, a w piekarniku ok 30 minut.
Do placuszków świetnie nadaj się różnego rodzaje dipów. Proponuję dip zielony, w którym proporcje są mniej więcej takie (nigdy nie lubiłam liczb): kawałek świeżej cukinii, 2 ząbki czosnku, kila gałązek pietruszki, ½ jabłka ze skórką, ½ cebuli, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól i pieprz, aby dosmaczyć. Wszystkie składniki miksuję i sos gotowy!
Częstujemy się, smacznego!
Uwaga! – osoby, które unikają cukinii, chętnie zjadają te placki cukiniowo -warzywne!
Pingback: CUKINIOWE PLASTRY Z PIEKARNIKA - Health4You - Zdrowie dla Ciebie