DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ ZAMIENNIKI CHLEBA?

Chleb, bułka, bagietka, rogal, kajzerka itp. to powszechne pieczywo, ale też produkty najczęściej eliminowane z diety, aby zmniejszyć kalorie i wspomóc odchudzanie lub wyleczyć pewne schorzenia, nietolerancje.

Coraz więcej osób zmaga się z różnego rodzaju schorzeniami, chorobami, które przynoszą znaczne spustoszenie w organizmie. Nie zawsze czujemy się dobrze po zjedzeniu produktów z białej mąki, ciemnej, razowej itp. Dolegliwości te często są wynikiem znacznego zakwaszenia organizmu. Tego typu problem może dotyczyć aż 85% populacji, co nie jest zbyt optymistyczne Ma to m. innymi związek z naszą dietą, a konkretnie zbyt dużą ilością spożywania białej mąki. Tradycyjne pieczywo, które jest produkowane z mąki pszennej lub żytniej zawiera gluten – białko, które u pewnej grupy ludzi wywołuje reakcje nietolerancji lub nadwrażliwości. Czy to prawda?

Coraz więcej informacji potwierdzonych badaniami wskazuje nie na „winę” glutenu, a na zawartość glifosatu, używanego w rolnictwie do uprawy roślin – zbóż. Glifosat to nic innego, jak herbicyd, stosowany w rolnictwie w celu niszczenia chwastów i innych roślin zagrażających wzrostowi upraw. Wiele raportów wykazują, ze substancja ta może przyczyniać się właśnie do nietolerancji glutenu, rozwoju autyzmu, celiakii, niepłodności, cukrzycy czy Alzheimera. Temat jest dość sporny bo z jednej strony Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia oznaczyła glifosat jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy, a Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności twierdzi, że nie ma takiego zagrożenia. Faktem jest, że ta substancja chemiczna jest obecnie przedmiotem wielu procesów sądowych, co może budzić zaniepokojenie.

To stosować ten gluten czy nie?

Jeśli istnieją zdrowotne przesłanki ku temu, aby gluten wyeliminować jest to konieczność, natomiast inaczej wygląda sprawa w przypadku braku takich przesłanek. Mamy więc i wady i zalety – skutki unikania glutenu:

– brak stosowania produktów bezglutenowych może wiązać się z większym ryzykiem wystąpienia chorób serca

– pogorszenie flory bakteryjnej (wzrost patologicznej flory: Enterobacteriaceae, Escherichia coli i obniżenie korzystnej mikrflory: Bifidobacterium, Clostridium lituseburense, Lactobacillus), ponieważ gluten to pożywka dla bakterii jelitowych

– wzrost stężenia arsenu we krwi, poprzez fakt, spożywania większej ilości ryżu, który obfituje w składzie ryżu

– pozbawienie organizmu cennych witamin z grupy B, czy fosforu – dieta eliminacyjna

Innym powodem do rezygnacji ze spożywania pieczywa jest obecność drożdży piekarniczych, które również mogą powodować niepożądane skutki zdrowotne.

Istnieje jeszcze więcej innych czynników, które mają na to wpływ, jednak dziś alternatywa dla chleba wydaje się być rozsądnym i ciekawym rozwiązaniem dla naszego zdrowia. Można przestać jeść tradycyjne pieczywo, jednakże to przecież popularna forma śniadania, kolacji czy przekąski i czasem trudno porzucić wieloletnie nawyki.

Co zatem w zamian?

No właśnie, coś bardzo podobnego w wyglądzie, ale jednak dużo zdrowszego. Można upiec sobie pyszny chlebek, pachnące, mięciutkie bułeczki, niekonieczne z mąki glutenowej i cieszyć się zdrową wersję.

Niezależnie od tego, jaki jest powód rezygnacji z tradycyjnego pieczywa warto zapoznać się z tzw. zamiennikami i cieszyć się zdrowiem. Godne polecenia są zamienniki na bazie zakwasu oraz ziaren z innych nasion, jak żyto, pszenica, owies, jęczmień czy orkisz lub alternatywne wypieki warzywne czy białkowe.

Dla pocieszenia przepisy są szybkie, proste i bardzo różnorodne, nie będziesz narzekać na nudę.

Przepisy, które możesz wypróbować od zaraz:

BEZGLUTENOWE BUŁECZKI CEBULOWE – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

BUŁECZKI NISKOWĘGOWODANOWE – BEZGLUTENOWE – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

CHLEB MARCHEWKOWO – ORZECHOWY – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

BUŁECZKI KETO, BEZGLUTENOWE – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

BUŁECZKI KETOGENICZNE, BEZGLUTENOWE Z MĄKĄ ŻOŁĘDZIOWĄ – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Więcej przepisów na zamienniki tradycyjnego pieczywa w moim e – booku:

„ZAMIENNIKI PIECZYWA – 10 PRZEPISÓW BEZ GLUTENU – PROSTO, SZYBKO, SMACZNIE!” – Health4You – Zdrowie dla Ciebie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *