To jest ten czas! Czas nieciekawy jeśli chodzi o choroby, ale jest sposób – naturalny antybiotyk, który możemy podać dzieciom, jak i dorosłym. Możemy go zażywać profilaktycznie lub podczas choroby. Ze względu na bogactwo składników – witamin i minerałów jest ogromnym wsparciem do budowania naszej odporności. Jego właściwości prozdrowotne są nieocenione, ponieważ składniki, których trzeba użyć do jego wykonania należą do zdrowej żywności.
OXYMEL – CO TO TAKIEGO?
OXYMEL to najsilniejszy naturalny antybiotyk, który możemy wykonać samodzielnie w warunkach domowych. To inaczej słodzony miodem macerat ziołowy o pikantnym smaku.
Z łaciny „oxymel” oznacza kwas i miód, podobnie z j. greckiego „oxy” – oznaczającego kwas i „meli” – czyli miód. Koncepcja jego stosowania sięga starożytnej Persji, gdzie pierwotnie był stosowany jako trunek, a z czasem zaobserwowano jego korzystne działanie w połączeniu z dodatkami.
Ten prozdrowotny preparat stosowany jest jako naturalny środek na odporność organizmu, leczenie przeziębienia i grypy. Wykonuje się go na bazie naturalnego octu jabłkowego, miodu z dodatkiem ziół (tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, rumianek, czarny bez, mięta, jeżówka, dzika róża) i innych przypraw (warzyw, owoców), takich jak: kurkuma, pieprz, imbir, pomarańcza, cytryna, czosnek, papryka ostra, cebula, chrzan. Rośliny te mogą być dodawane do oxymelu w formie świeżej, jak i suszonej. Tak naprawdę nie istnieje dokładny przepis czy proporcje na OXYMEL, ważna jest baza czyli żywy, niepasteryzowany ocet jabłkowy i miód. O właściwościach octu jabłkowego możesz poczytać więcej tutaj OCET JABŁKOWY – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE – Health4You – Zdrowie dla Ciebie
Inne, naturalne składniki można dobierać indywidualnie, wg swoich potrzeb i „zaopatrzenia”
Można wykonać jedną z możliwych kombinacji smakowych i też będzie to mega wartościowy oxymel. Wykorzystujemy wtedy inne rodzaje „żywych” octów, np. malinowy, winny, ryżowy itp.
“ŻYWY” OCET MALINOWY – PRZEPIS – Health4You – Zdrowie dla Ciebie
OCET JABŁKOWY – PRZEPIS – Health4You – Zdrowie dla Ciebie
SKŁADNIKI OXYMELU I ICH WŁAŚCIWOŚCI:
– OCET JABŁKOWY – ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne LINK
– MIÓD PSZCZELI – wzmacnia organizm, zmniejsza intensywność kaszlu, nawilża gardło, ma działanie antybakteryjne, wspomaga leczenie przeziębień
– CZOSNEK – ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, zwalcza wolne rodniki, poprawia krążenie krwi
– PAPRYKA CHILI – wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie
– CHRZAN – wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, wzdęciom, zgadze, poprawia prace pęcherzyka żółciowego, trzustki, wspomaga pracę serca
– IMBIR – skuteczny w przypadku nudności, wymiotów, problemów żołądkowych, poprawia krążenie krwi
– TYMIANEK – bogaty w witaminy i minerały, działanie żółciopędne, przeciwzapalne, moczopędne, wspomaga infekcje górnych dróg oddechowych
– ROZMARYN – zawiera cenne olejki eteryczne, wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne (hamuje wzrost bakterii oraz grzyba Candida albicans)
– CYTRYNA – wzmacnia odporność, dobrze wpływa na pracę systemu immunologicznego, działa antybakteryjnie, zapobiega infekcjom
MACERACJA – JAK TO SIĘ DZIEJE?
Ekstrakcja oxymelu odbywa się w temperaturze pokojowej, aby uniknąć utraty cennych składników odżywczych przez podgrzewanie. Podczas maceracji rośliny oddają wszystko to co mają cennego właśnie do octu. W celu stworzenia oxymelu trzeba wszystko połączyć w szklanym słoju i pozostawić na kilka tygodni (4 tygodnie), potrząsać naczyniem. Po tym czasie należy przecedzić płyn, przelać do nowego słoika. W takiej formie jest on gotowy do spożycia. Przechowywany w szczelnym słoiku, oxymel zachowuje swoje właściwości do 6 miesięcy (przechowywanie w ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce).
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE OXYMELU:
– wzmacnia układ odpornościowy
– wspomaga podczas leczenia grypy, przeziębienia, chrypki, zatok
– łagodzi kaszel, katar, ból gardła
– zmniejsza ilości śluzu podczas choroby
– wspomaga trawienie
DAWKOWANIE OXYMELU:
Oxymel podajemy:
– dzieciom od 2 – go roku życia, a zaczynamy od 0,5 łyżeczki do herbaty – do napoju lub sam. Po około tygodniu zwiększamy do 1 łyżeczki. Najlepiej podawać do pierwszego posiłku.
– dorosłym – 1 łyżka stołowa 3 x dziennie przed posiłkiem
Przeciwwskazanie:
Jeżeli jesteś uczulony na produkty pszczele nie pij oxymelu!
Zamiennie można użyć syropu z agawy! (wersja wegańska)
Gotowy oxymel to świetna przyprawa w kuchni. Może posłużyć do doprawiania zup, sosów, sałatek itp.
PRZEPIS NA DOMOWY OXYMEL
SKŁADNIKI:
0,75l domowego octu jabłkowego
¼ szklanki posiekanego imbiru
¼ szklanki posiekanej cytryny
¼ szklanki posiekanego czosnku
1 łyżka sproszkowanej kurkumy
1 łyżeczka pieprzu
¼ szklanki miodu pszczelego
1 łyżka tymianku
kilka liści rozmarynu
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki umieść w szklanym naczyniu, zalej octem z miodem.
2. Zamknij słój szczelnie korkiem (unikaj metalowych zakrętek), dobrze wstrząśnij.
3. Codziennie mieszaj macerat i trzymaj w temperaturze pokojowej.
4. Po 4 tygodniach płyn należy odcedzić, zażywać wg potrzeb i przechowywać w lodówce.
Dużo zdrowia dla Ciebie!