Letnia, warzywna zupa krem z przewagą cukinii to idealne rozwiązanie na gorące dni. Warzywa sezonowe w okresie dojrzewania są niezwykłe, pełne smaku, aromatu i niesamowitych kolorów. W moim przepisie znajdziesz przede wszystkim soczystą cukinię, marchew, cebulę, słodką paprykę, dojrzałe pomidory i cudne nasturcje, a wszystko doprawione według swoich potrzeb i preferencji smakowych.
Cukinia ma niesamowicie wiele zalet, które nam sprzyjają. Między innymi jest niskokaloryczna, zawiera wiele witamin i minerałów, antyoksydantów, ma łagodny smak, jest lekkostrawna, wspiera naszą odporność. Dania, które możemy z niej przyrządzić są baaardzo różne. Polecam szczególnie inne moje przepisy z cukinią w roli głównej:
Proporcje w tej zupie nie podam idealnie, ponieważ nie jest tak istotne, warto tylko zwrócić uwagę na to, aby nie nalewać zbytnio wody, chcemy przecież uzyskać efekt zupy krem, a wodę i tak możemy potem dolać.
PRZEPIS NA WARZYWNĄ ZUPĘ KREM
SKŁADNIKI:
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 papryka zielona
- 2 pomidory
- 1 serek topiony (duży prostokąt)
- sól, pieprz, kurkumę do smaku
- oliwa do podsmażenia cebuli
- gałązka nasturcji z liśćmi, kwiatami
WYKONANIE:
Zaczynamy od podsmażenia cebuli, a następnie dodajemy warzywa i lekko podsmażamy chwilę.
Wszystko zalewamy wodą ok 1 litra (na razie, wszystko mamy pod kontrolą)
Dusimy na niewielkim ogniu do miękkości, ok 30 minut.
Na koniec dodajemy serek topiony, miksujemy zupę i doprawiamy do smaku.
Zupa warzywna jest pyszna, lekka i bardzo sycąca, doskonała na obiad lub kolację. Można ją podać z grzankami, uprażonymi ziarnami słonecznika, dyni, groszkiem itp.
Zupa wygląda i smakuje, do polecenia dla dorosłych i dzieci, a może to sposób na małego „Tadka – niejadka”?😀
SMACZNEGO!