Pyszny, lekkostrawny, obiad z cudowną cukinią w roli głównej!
Dlaczego cukinia?:
- jest niskokaloryczna, posiada niski indeks glikemiczny
- ma działanie alkalizujące, odkwaszające
- pozytywnie działa na układ oddechowy, pokarmowy, krążenia
- pomaga zwalczać nadmiar wolnych rodników, które są przyczyną rozwoju wielu chorób i schorzeń
- wskazana dla dorosłych i dla dzieci
Kolejnym atutem jest to, że możemy wyczarować z niej masę dań! A to placki, a to pizzę, a to sałatki, surówki, makaron, zupy, sosy itd.
Może moje inne cukiniowe przepisy wpadną Ci w oko:
BEZGLUTENOWE PLACKI CUKINIOWO – WARZYWNE – Health4You – Zdrowie dla Ciebie
PIZZA Z CUKINII ZIELONEJ I ŻÓŁTEJ- PRZEPIS – Health4You – Zdrowie dla Ciebie
PIZZERINKI Z CUKINIĄ – LETNIA PRZEKĄSKA – Health4You – Zdrowie dla Ciebie
Do naszego dania – CUKNIOWE PLASTRY Z PIEARNIKA potrzebujemy:
CUKINIOWE PLASTRY Z PIEKARNIKA
SKŁADNIKI:
2 średnie cukinie
FARSZ:
4 jajka
3 ząbki czosnku
150g startego sera żółtego
100g startego sera zółtego wędzonego
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona w proszku, przyprawa do kurczaka
WYKONANIE:
Cukinię przekrawamy na pół, a potem w plastry ok 0.5 cm grubości. Każdy plaster solimy z obu stron i zostawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie robimy farsz, czyli mieszamy wszystkie składniki farszu. Odsączamy plastry cukinii ręcznikiem papierowym i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Na wierzch łyżką układamy masę farszu i zapiekakamy 15 minut w 220 st C, a potem 15 minut w 160 st./termoobieg, aby się fajnie wszystko zarumieniło.
Do takiej cukinii świetnie nada się sos jogurtowy lub śmietanowy z ulubionymi ziołami!
SMACZNEGO!
Pingback: ZUPA Z CUKINII – LETNI PRZEPIS NA LATO! – Health4You – Zdrowie dla Ciebie. Przepisy kulinarne – Cuda w słoiku i w piekarniku